Jest to jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, który należy stosować systematycznie.
Drzewa i krzewy nie przycinane w odpowiednim terminie nadmiernie się zagęszczają, słabiej kwitną , wydają mniej owoców i częściej chorują.
Drzewa ozdobne
W zależności od gatunku przycina się na wiosnę lub latem. Przycinanie wiosenne wykonujemy , gdy temperatura w dzień nie spada poniżej 0 stopni C, a rośliny są w fazie zielonego, ale nieotwartego jeszcze pąka. W tym czasie przycinamy hortensje bukietowe, budleje Dawida, tawuły japońskie, pięciornki krzewiaste, krzewuszki, lawendy wąskolistne, ketmie, śnieguliczki i róże.
Na początku lata w czerwcu przycinamy krzewy kwitnące wiosną takie jak forsycje, jaśminowce, żylistki, pigwowce, karagany i migdałki.
Niektóre rośliny przycinamy 2-3 razy w sezonie, nie później jednak niż do końca sierpnia. Są to np. wierzby i ligustry.
Są też gatunki krzewów ozdobnych, których się nie przycina, ponieważ nie tolerują one tego zabiegu. Należą do nich np. magnolie, azalie, ostrokrzewy , oczary i różaneczniki.
Krzewy owocowe
Ich cięcie wykonujemy w dwóch terminach, pamiętając, że forma i sposób cięcia zależy od wieku i wymagań danego gatunku.
Wiosną (marzec) przycinamy agrest, aronię, borówkę amerykańską, porzeczki i maliny owocujące na pędach tegorocznych.
Latem przycinamy maliny owocujące na pędach jednorocznych i jeżyny w których wycinamy wszystkie pędy, z których zebraliśmy owoce.
Drzewa owocowe
Podobnie jak w powyższych przypadkach przycinamy w dwóch terminach. Na przedwiośniu (luty – marzec) przycinamy gatunki bardziej odporne na niskie temperatury, zanim podejmą jeszcze wegetację – jabłonie i grusze. Na początku kwietnia przycinamy śliwy, morele, brzoskwinie, nektaryny, a rośliny podatne na choroby kory, grzybowe i wrażliwe na przymrozki tnie się po zbiorach owoców latem – wiśnia , czereśnia.